Minimumstelling 2019

Da har Snøhetta villreinutvalg gjennomført årets minimumstelling den 14. Mars, vi har nå telt opp antall dyr på bildene.

De som har vært med på minimumstellingene tidligere sier at det er mange år siden det har vært så fine telleforhold, både med tanke på vind, og relativt fint snødekke over det meste av området.
Nå må det tas med i betraktningene at det er veldig fort at det er noen småflokker og enkeltdyr som klarer og gjemmes seg unna uansett, både med bruk av «utkant» områder, men også som er vanskelig å oppdage.

Resultatene viser omtrent slik som forventet, men det ble funnet mindre dyr på vestområdet enn det som ble funnet i 2018, hvor det var et rekordresultat. Dette skaper jo litt spørsmål og undring, men det styrker vel mistanken om at det kan være større utveksling mellom områdene enn det som tidligere er antatt. (Selv om det ikke er større avvik annet enn at det kan være en eller to flokker som har lurt seg unna tellemannskapet). Det kan vel også nevnes at dyrene på vest i år sto langt vestover i Gravdalsområdet. dette på grunn av relativt lite snø i fjellet på denne siden.
Det ble funnet til sammen 5 flokker på vest, hvorav 2 bukkeflokker og 3 fostringsflokker/blandingsflokker.

Til sammen ble det funnet 754 dyr på vestområdet.

På østområdet var det knyttet stor spenning til årets telling da det er mange år siden det har vært en telling som har vært gjennomført under veldig gunstige forhold, og hvor tellingene har vært skikkelig vellykket. Resultatet er omtrent likt som under tellingen i 2017. Det ble funnet til sammen 17 forskjellige flokker på østområdet, noe som resulterte i 1994 dyr. (dette er 100 dyr mindre enn beregnet stamme, men igjen det er fort at dyr gjemmer seg og blir oversett).

Under årets telling på øst, sto dyrene relativt spredt, men hovedtyngden av dyrene var i Oppdal, men det ble funnet dyr både i Sunndal, Dovre og Lesja.

Resultater:
Snøhetta vest: 5 flokker 754 dyr
Snøhetta øst 17 flokker 1994 dyr

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.